Tocmai v-ați mutat într-o locuință nouă iar tapetul de pe pereți nu vă reprezintă sau doar faceți o renovare și doriți să schimbați tapetul? În cele ce urmează veti gasi cateva trucuri care să vă ajute în îndeplinirea acestei operatiuni, care pentru mulți dintre noi este un motiv de stress și face ca în multe cazuri oamenii să renunțe la ideea de a aplica tapet deși le-ar plăcea mult să-si decoreze peretii cu acest produs minunat.
Primul lucru pe care il aveti de facut pentru indepartarea unui tapet este sa identificati tipul de tapet. Exista trei categorii de tapete decorative, care sunt cele mai uzuale: tapete de hartie, tapete vinilice pe suport de hartie si tapete pe suport non-woven.
Uneltele necesare sunt:
- sau razuitor de vopsele
- recipient cu pulverizator sau burete
- rola cu tepi
Tapetele vinilice pe suport de hartie se vor indeparta in 2 pasi. In prima faza cu ajutorul spaclului se indeparteaza partea de vinil, iar suportul de hartie ramane pe perete. Pentru indepartarea suportului de hartie ca si in cazul tapetelor de hartie este necesara umezirea si indepartarea cu ajutorul spaclului.
Cel mai usor de indepartat sunt tapetele din material netesut sau non-woven. Puteti incerca sa indepartati aceste tapete in stare uscata, tragand de un capat al lor, cel mult ajutandu-va de un spaclu, in majoritatea cazurilor aceasta metoda va fi suficienta. In cazul in care priza adezivului este prea puternica si simtiti ca peretele se deterioreaza va recomandam sa perforati tapetul cu ajutorul rolei cu tepi, dupa care sa umeziti cu apa sau solutie decapanta, in acest mod dezlipirea va fi mai usoara.
Daca straturile de glet si de vopsea cu care au fost finisati peretii inainte de tapetare au fost amorsate corect si s-au folosit produse de calitate peretii ar trebui sa ramana intacti dupa indepartarea tapetului, pregatiti pentru aplicarea unui tapet nou.
Aplicarea unui tapet nou peste alt tapet sau vopsirea tapetelor vechi este posibila in unele cazuri dar nu este un mod de lucru pe care il recomandam deoarece pot aparea o sumedenie de complicatii care vor strica aspectul final. Cea mai frecventa complicatie este dezactivarea adezivului cu care a fost lipit tapetul vechi din cauza apei provenite din vopsea sau din adezivul noului tapet, iar in timpul uscarii acestuia se creaza forte care vor smulge tapetul vechi de pe perete.
Cel mai greu de indepartat sunt tapetele aplicate cu adezivi sau solutii nepotrivite (ex. aracet), care nu pot fi dezactivate cu apa sau solutii decapante. In aceste cazuri zingura optiune este razuirea in stare uda sau uscata. Oricum ar fi aceasta operatiune pe langa ca va fi foarte anevoioasa si va necesita mult efort va deteriora peretele, ulterior fiind necesara repararea lui cu glet.