Scule necesare montajului de tapet
Testarea si pregatirea peretilor
Aplicarea tapetului
Aplicarea bordurilor decorative
Scule necesare montajului de tapet
Pentru montaje reusite, montatorul are nevoie de scule si echipamenta potrivite. Lista care urmeaza este inventarul unui montator profesionist. Montatorilor de ocazie le recomandam ca inainte de achizitia uneltelor necesare sa-si faca un necesar in functie de tipul de tapet si marimea proiectului.
Foarfece de tapetat - necesare mai ales la tapetele de hartie, acestea sunt inlocuite in cazul tapetelor netesute cu rigla si cutter-ul
Fir de trasat + pudra - necesare pentru trasarea liniilor lungi, chiar si pe tavan
Creion de trasat, fir cu plumb, nivela cu bula: necesare pentru trasarea cu acuratete a liniilor
Cutter - necesar pentru efectuarea taieturilor
Rola conica pentru imbinari - ideala pentru nivelarea imbinarilor proeminente dintre doua fasii
Rola pentru imbinari - fabricata din material moale este ideala pentru imbinarile tapetelor sensibile
Rola pentru colturi - ideala pentru finisarea tapetelor in colturi, dar nerecomandata in cazul tapetelor profilate, sensibile si a tapetelor de hartie
Rola presoare - este produsa din materiale moi si este necesara pentru presarea tapetelor pe stratul de adeziv; este folositoare in cazul tapetelor netesute, metalice, textile si texturate
Bidinea, pensule - folosite pentru operatiuni de umezire, grunduire sau la aplicarea adezivului
Manusi de panza - necesare in cazul aplicarii tapetelor foarte sensibile
Perii pentru tapetat - necesare pentru presarea tapetelor profilate, a tapetelor cu aplicatii sensibile, a tapetelor din hartie sau din fibre lemnoase
Dreptar cu maner pentru taierea tapetelor - foarte util pentru efectuarea in siguranta a taieturilor datorita lamelei din metal
Spatula din plastic pentru tapetat - foarte utila in cazul tapetelor netede din hartie sau material netesut, a tapetelor din fibre de sticla sau a tapetelor suport
Sina triunghiulara pentru margini - este conceputa pentru a fi folosita pentru taierea tapetelor in partea de jos, prevenindu-se astfel murdarirea plintelor cu adeziv, dar este o scula versatila care poate fi folosita in multe situatii
Galeata - necesara pentru prepararea adezivilor
Bagheta sau mixer pentru omogenizarea adezivilor
Masa de tapetat - utila pentru confortul montatorului
Scara - necesara pentru lucrul la inaltime
Spaclu - este necesar in operatiunile de pregatire a suprafetelor
Rola cu tepi - de mare ajutor pentru perforarea tapetelor vechi in vederea inmuierii si indepartarii acestora
Unealta pentru razuit tapete vechi
Seringa - utila pentru injectarea de adeziv in bulele de aer ramase neobservate la montaj
Trafalet - necesar pentru aplicarea adezivului; se recomanda folosirea unor role cu fir mai lung si a trafaletilor cu dimensiuni mici pentru margini si locuri greu accesibile
Testarea peretilor
Cauza principala montajelor de tapet nereusite este testarea si pregatirea necorespunzatoare a peretilor, recomandarea noastra este sa procedati metodic, in cele ce urmeaza gasiti sfaturi si tehnici pentru testarea si pregatirea suprafetelor in vederea aplicarii tapetelor decorative, aceste instructiuni sunt in concordanta cu “Ghidul de instructiuni tehnice pentru tapetare” al Comisiei germane pentru vopsele si protejarea valorii proprietatilor (BFS):
Stabilitatea suportului - cu un cutter efectuati o incizie in straturile superioare ale peretelui, daca pe lungime inciziei suportul se va sfarama tratati suprafata cu un grund de profunzim.
Pulverulenta suportului (praf sau pulberi depuse sau emise de ultimul strat al suportului) - stergeti pur si simplu peretele cu palma, daca este necesar indepartati praful de pe perete si stabilizati suportul prin aplicarea unui grund.
Stabilitatea straturilor vechi de vopsea sau glet - aplicati 20-30 cm de banda adeziva (scotch) pe perete si indepartati-o apoi cu o miscare brusca. In cazul in care pe banda vor ramane lipite bucati din suport va trebui sa indepartati straturile instabile si apoi sa nivelati din nou peretele cu un strat de glet.
Capacitatea de absorbtie a suportului - pulverizati pe perete apa cu ajutorul unui pulverizator, daca apa formeaza picuri si se scurge pe perete inseamna ca peretele este neabsorbant sau exista pe suprafata peretelui urme de uleiuri sintetice folosite la cofrare. Solutia este sa aplicati un strat de grund. Aceeasi solutie este valabila si in cazul in care peretele pe care doriti sa aplicati tapetul prezinta zone cu grade diferite de absorbtie, grundul va egaliza absorbtia.
Petele de mucegai (igrasia) - petele de mucegai apar din diverse cauze: umiditate mare, aerisire insuficienta, lipsa incalzirii sau lipsa luminii solare. Petele de mucegai vor fi indepartate complet, dupa care portiunea va fi tratata cu o solutie fungicida – daca este necesar se va aplica un strat de baza din material fungicid. Mare atentie: fungicidele pot fi daunatoare sanatatii si mediului.
Umiditatea peretilor - asigurati-va ca peretii sunt uscati, pentru mai multa siguranta se poate masura umiditatea folosind un umidometru sau se poate testa aplicand o folie pe perete, iar daca pe aceasta apare condens inseamna ca peretele nu este inca pregatit pentru tapetare. Asteptati ca peretii sa se usuce natural sau folositi un uscator industrial.
Pete de rugina sau infiltratii - decolorarile superficiale cauzate de infiltratii, petele sub forma de sare galbena sau petele de rugina cauzate de sigilarea necorespunzatoare a armaturilor pot cauza efecte nedorite asupa tapetelor decorative. Eliminati sursa infiltratiilor si lasati sa se usuce. In cazul decolorarilor izolati cu silicon acrilic, petele da sare indepartati-le cu o perie, iar in cazul petelor de rugina vopsiti armaturile de metal cu o vopsea rezitenta la rugina.
Alcalinitatea peretelui - in cazul aplicarii unor tapete metalice sau din fibre naturale este foarte importanta masurarea alcalinitatii peretilor deoarece un Ph mai mare de 8 poate fi problematic, pot aparea decolorari. Pentru determinarea alcalinitatii se umezeste peretele cu apa neutra si se testeaza alcalinitatea folosindu-se hartie-indicator. Pe peretii cu alcalinitate mare se va aplica un grund izolator care de regula este suficient – pentru siguranta maxima peste acest grund se poate aplica si un tapet suport din material netesut. In oricare din cele doua situatii peretele va trebui lasat sa se usuce suficient inainte de aplicarea tapetului decorativ.
Crapaturi si fisuri - in cazul in care pe suprafata peretelui se observa fisuri si/sau crapaturi este foarte importanta identificarea originii lor pentru a se efectua reparatiile corespunzatoare:
- daca fisurile sunt de suprafata, subtiri, scurte si relativ egal distribuite este suficient sa aplicati pe perete o disperie cu fibre de armare.
- daca fisurile sunt mai mari si isi au originea in stratul profund de tencuiala este necesara, umplerea fisurilor si eventual ranforsarea suprafetei cu un tapet suport din material netesut sau tapet armat cu fibre de sticla.
- daca fisurile sunt mari si adanci, fisuri provenite din miscarile structurii cladirii este necesara in prima faza stabilizarea definitiva a peretilor, in caz contrar aceste fisuri vor reaparea, fortele care le provoaca fiind foarte mari.
Pregatirea peretilor
Inaintea aplicarii tapetelor decorative trebuie sa va asigurati ca suportul este: curat, uscat, stabil, dur, plan, fin si slab absorbant, indiferent de tipul sau marca de tapet pe care doriti sa-l aplicati. Tapetele vechi si straturile neaderente de vopsea trebuie indepartate, iar suprafata trebuie reparata si tratata.
Neutralizarea suprafetelor - suprafetele finisate cu mortare ciment-var din clasele P I – P III sunt foarte alcaline si este obligatoriu a fi neutralizate inaintea aplicarii noilor tapete, folosindu-se grunduri potrivite.
Nivelarea si netezirea peretilor - peretii care urmeaza a fi tapetati trebuie cercetati cu atentie, iar defectele precum denivelarile, rugozitatea mare, diferentele de texturi (implicit de absorbtie) vor fi reparate. Cel mai simplu mod pentru a obtine o suprafata fina, plana, si uniforma din toate punctele de vedere este aplicarea unui strat de glet, ulterior acestei operatiuni va fi indepartat praful si se va aplica un grund pentru a reduce absorbtia.
In general prin tapetare nu ar trebui urmarita ascunderea unor defecte si imperfectiuni ale peretilor, acestea pot crea probleme pe parcursul aplicarii tapetului, iar ulterior pot afecta aspectul general al lucrarii.
Grunduirea - grunduirea peretilor inainte de tapetare este necesara si obligatoriei. Grunduirea este necesara pentru a reduce si egaliza absorbtia peretelui si pentru a stabiliza suprafata.
Tapetele de suport - in trecut era un lucru obisnuit ca peretii sa fie pregatiti pentru aplicarea tapetelor decorative prin aplicarea unor tapete suport care aveau menirea de a minimiza tensiunile dintre pereti si tapetele decorative. Tensiunile apar cand tapetele se dilata din cauza absorbsiei de apa, iar apoi se contracta din cauza uscarii, asta se intampla in cazul tapetelor grele.
In zilele noastre cand majoritatea tapetelor sunt produse pe suport din material netesut (vlies,non-woven) mai degraba decat pe suport de hartie, lucrurile sunt mult mai simple. Datorita suportului din material netesut tapetele pot fi aplicate fara folosirea unui tapet suport, iar daca suportul a fost pregatit corespunzator nu vor exista probleme cu indepartarea acestor tapete si retapetarea peretilor, astfel exploatandu-se toate avantajele tapetelor pe suport din material netesut.
Daca este necesara aplicarea unui tapet suport e bine de stiut ca acesta se aplica ca si orcice alt tapet, in fasii alaturate, imbinate pe verticala. Sfatul nostru este sa alegeti o latime mai mare pentru tapetul suport decat a tapetului decorativ, astfel numarul de imbinari va fi mai mic, si se va putea evita suprapunerea imbinarilor celor doua tapete.
Aplicarea tapetelor
Verificarea rolelor de tapet - inainte de montaj se va verifica daca rolele de tapet apartin aceluiasi lot de fabricatie, acesta va fi inscris pe eticheta. Este recomandat ca in cadrul aceleiasi camere sau pe acelasi perete sa fie aplicate tapete apartinand aceluiasi lot de fabricatie, deoarece este posibil ca intre loturile de fabricatie sa existe sensibile diferente de nuanta. In cazul in care acest lucru este imposibil se va incerca trecerea de la un lot la altul intr-unul dintre colturile camerei deoarece incidenta diferita a luminii va face de neobservat micile diferente. Diferentele dintre loturi nu sunt un fapt obligatoriu, insa e bine ca acest lucru sa fie constatat la timp.In timpul pregatirii fasiilor de tapet este importanta inspectia vizuala a materialului, astfel incat sa fie descoperit la timp orice defect care poate exista.
Alegerea adezivului potrivit
In functie de modul de aplicare, de suprafata peretelui sau de tipul de tapet se folosesc adezivi cu proprietati diferite:
- pentru suprafetele absorbante si tapete de hartie se folosesc adezivi pe baza de metil-celuloza in proportii variate, in functie de necesitati.
- pentru suprafetele foarte slab absorbante sau neabsorbante se folosesc adezivi aditivati cu dispersii plastice, dar sunt recomandati doar adezivii neutrii din punct de vedere chimic, care devin transparenti la uscare si non-toxici.
- pentru tapetele de hartie este suficienta folosirea unui simplu adeziv pudra pentru tapete de hartie care se amesteca cu apa. Proportiile corecte sunt intotdeauna indicate pe ambalajul produsului.
- tapetele vinilice pe suport de hartie sau pe suport netesut necesita folosirea unor adeziv cu rasini sintetice care pot fi redispersate, acest lucru inseamna ca prin udare acesti adezivi revin la starea initiala, iar tapetele pot fi indepartate cu usurinta de pe suprafata peretelui, fara sa ramana reziduri.
- pentru masinile de aplicat adezivi sunt disponibili adezivi cu formule speciale.
- pentru tapetele grele, tapetele vopsibile din hartie sau cele din fibre de sticla este necesara folosirea unor adezivi cu putere de lipire initiala mare, in general acesti adezivi se gasesc sub forma de produs premixat. Tapetele vopsibile din material netesut reprezinta o exceptie, ele pot fi aplicate cu adezivi care permit indepartarea lor in stare uscata.
- pentru tapetele pe suport de plastic, tapetele metalice, tapetele din materiale naturale sau cele din velur se vor folosi adezivi special creati pentru fiecare tip de tapet.
Aplicarea adezivului
Adezivul va fi aplicat pe tapet sau pe perete cu ajutorul bidinelei sau trafaletului, in functie de tipul de tapet si de tipul de adeziv folosit. Exista si posibilitatea folosrii unei masini de aplicat adeziv, caz in care adezivul este aplicat pe tapet. In cazul aplicarii automate a adezivului lucrurile sunt mai simple deoarece masina poate fi setata astfel incat pelicula de adeziv sa fie uniforma si de grosime optima, in cazul aplicarii manuale a adezivului, indiferent de metoda de aplicare, pelicula de adeziv trebuie sa fie uniforma si de grosime optima.
In cazul tapetelor de hartie sau pe suport de hartie este recomandat ca dupa aplicarea adezivului pe tapet sa se astepte 3-5 minute inainte de aplicarea fasiei pe perete. In acest interval de timp fibrele de celuloza vor absorbi adeziv, astfel obtinandu-se o lipire de calitate. Vascozitatea adezivului, grosimea peliculei si intervalul de asteptare trebuie sa fie aceleasi in cazul tuturor fasiilor de tapet pentru ca dilatarea provenita din absobtia de adeziv sa fie uniforma.
Tapetele netesute sunt mai usor de montat deoarece adezivul poate fi aplicat direct pe perete. In cazul folosirii unei masini de aplicat adeziv si adezivul va fi aplicat pe tapet, fasia de tapet poate fi aplicata pe perete imediat ce adezivul a fost aplicat nefiind nevoie de nici un interval astepare pentru absorbtia adezivului.
Aplicarea tapetelor
- pe durata aplicarii si uscarii tapetelor se va mentine o temperatura constanta de aproximativ 18 grade Celsius
- in cazul in care pe peretele de tapetat exista prize sau comutatoare pentru lumina se va opri curentul pe toata durata lucrarii, iar ramele acestora vor fi demontate de pe perete pentru ca tapetul sa poata fi aplicat in spatele lor
- pentru ca tapetul sa fie aplicat drept se va trasa cu ajutorul firului cu plumb sau nivelei cu bula o linie de ghidaj perpendiculara pe pardoseala in functie de care va fi aplicata prima fasie de tapet.
- este recomandata inceperea aplicarii dintr-o margine a peretelui, preferabil partea de catre geam, iar linia de ghidaj sa fie trasata la o distanta fata de coltul camerei cu 2-3 cm mai mica decat latimea fasiei de tapet astfel incat sa existe o fasie de surplus care sa fie taiata ulterior.
- tapetele vor fi aplicate intotdeauna margine la margine avandu-se in vedere ca imbinarile dintre fasii sa ramana cat mai putin vizibile, exceptie fac tapetele care se monteaza prin metoda de suprapunere a marginilor.
- fasiile de tapet vor fi in asa fel croite incat atat in partea de sus cat si in cea de jos sa ramana o rezerva de 3-5 cm
- aplicarea si netezirea fasiilor de tapet va fi efectuata de sus in jos si de la mijloc catre margini cu mare atentie pentru a se evita formarea bulelor de aer sau adeziv sub tapet.
- fasiile de tapet vor fi aplicate mentinandu-se aceeasi directie, tapetele la care este nevoie ca directia de aplicare sa fie schimbata la fiecare fasie sunt marcate cu simbolul: pe eticheta, ceea ce inseamna model reversibil
- din motive de design interior croirea si aplicarea tapetelor poate fi efectuata pe orizontala, ceea ce este un lucru mai complicat si trebuie realizat cu grija pentru a nu murdari cu adeziv fasiile deja montate.
- imbinarile tapetelor sensibile vor fi nivelate prin presarea usoara cu o rola pentru imbinari potrivita, dintr-un material suficient de moale si nu se va insista
- dupa aplicare marginile tapetelor vor fi ajustate folosindu-se: cutter-ul, dreptarul cu maner sau sina triunghiulara pentru margini. Intotdeauna se vor folosi lame foarte ascutite pentru a se evita ruperea neuniforma a marginilor, o alta varianta este ajustarea fasiilor de tapet abia dupa ce tapetul s-a uscat.
- in general tapetele se aplica fara suprapunerea fasiilor de tapet, imbinarea facandu-se margine la margine. Exista tapete care se aplica prin tehnica suprapunerii si a taierii duble, acestea vor avea pe aticheta marcajul: , de asemenea exista tapete si fototapete care se aplica prin tehnica suprapunerii marginilor.
Imbinarea “taietura dubla (double-cut)”
Aceasta tehnica este foarte utila in unele cazuri si presupune suprapunerea a doua fasii de tapet, iar apoi taierea concomitenta a ambelor fasii astfel incat dupa indepartarea bucatilor taiate sa rezulte o imbinare perfecta. Taietura dubla poate fi efectuata cu un cutter, fiind recomandat a se folosi lame bine ascutite, astfel se va evita deteriorarea stratului suport de sub tapet si franjurarea taieturii. Dupa efectuarea taieturii bucatile taiate si eventualele bule de adeziv vor fi indepartate iar imbinarea rezultata va fi presata cu rola presoare.
Colturile interioare
- colturile interioare sunt simplu de tapetat: mai intai se aplica adeziv in colt, iar apoi tapetul este presat in colt cu ajutorul spatulei sau a rolei pentru colt; cu cutter-ul se taie surplusul de tapet , lasandu-se 3 – 5 mm peste muchia coltului astfel incat urmatoarea fasie de tapet sa se suprapuna usor peste acest surplus; coltul este singurul loc unde fasiile de tapet vor ramane putin suprapuse. Ambele fasii de tapet care se imbina in colt trebuiesc fixate perpendicular pe pardoseala cu ajutorul nivelei cu bula.
Este recomandata repararea si indreptarea colturilor si a peretilor inaintea aplicarii tapetelor.
- in cazul tapetelor cu model se va avea grija la potrivirea modelului.
- in cazul tapetelor profilate si a tapetelor sensibile se va proceda cu mare atentie la tapetarea colturilor, astfel incat tapetele sa nu fie deteriorate.
Colturile exterioare
In teorie, tapetarea colturilor exterioare nu ar trebui sa reprezinte o problema, sa aplicam pur si simplu fasia de tapet pe colt si sa continuam montajul cu urmatoarea fasie, dar in practica va trebui sa luam in calcul faptul ca nu prea exista colturi perfecte si sa abordam tehnic si cu atentie aplicarea tapetelor pe colturile exterioare.
- tapetele subtiri, pot fi aplicate cu suprapunere in colturile exterioare, cu conditia ca modelul sa permita acest lucru; prima fasie de tapet este suprapusa peste colt, se aplica adeziv pe fasie, 1 – 2 cm pe ambele parti ale coltului, iar apoi se aplica a doua fasie astfel incat sa cuprinda ambele laturi ale coltului, imbinarea astfel obtinuta se preseaza.
- tapetele mai groase, vinilice sau netesute pot fi de asemenea aplicate cu suprapunere in cazul in care modelul o permite, doar ca suprapunerea se va face pe o singura latura a coltului: prima fasie de tapet este aplicata si taiata de-a lungul muchiei coltului astfel incat sa nu fie intoarsa peste colt si se aplica un o pelicula de adeziv pe o latime de 5 – 6 mm fata de muchia coltului, iar a doua fasie de tapet se aplica astfel incat sa fie intoarsa peste colt si suprapusa peste prima fasie 5-6 milimetri.
- in cazul tapetelor mai groase, vinilice, a tapelor cu model si a tapetelor grele, este recomandat a se tapeta colturile exterioare fara a suprapune cele doua tapete, pentru acest lucru prima fasie de tapet va fi intoarsa peste colt 10 - 15 centimetri, iar cea de-a doua fasie va fi suprapusa peste prima 5 centimetri, dupa care se va efectua o taietura dubla astfel incat dupa inlaturarea bucatilor taiate imbinarea sa ramana perfecta intre cele doua tapete.
- in cazul tapetelor cu model la tapeterea colturilor exterioare se va tine seama de continuitatea modelului
- ambele fasii de tapet imbinate in coltul exterior vor fi aliniate perpendicular pe pardoseala cu ajutorul nivelei cu bula
Incadrarea usilor
- aplicarea tapetului in jurul usii se va realiza aplicandu-se fasiile de tapet intr-o singura directie
- taiati prima fasie de tapet care incadreaza usa exact pe langa rama usii folosind cutter-ul si o spatula pentru ghidaj
- a doua fasie va fi potrivita astfel incat sa se tina seama de continuarea modelului si va fi taiata pe langa rama usii
- aceeasi opreatiune va fi executata cu atatea fasii cu cat este nevoie pentru a trece de usa cu montajul tapetului astfel ca usa sa fie perfect incadrata
Tapeterea pervazurilor (spaletilor)
- tapetarea pervazurilor ferestrelor sau usilor se va efectua aplicandu-se fasiile de tapet intr-o singura directie
- prima fasie de tapet va fi aplicata pe perete astfel incat sa depasasca muchia verticala a pervazului cu o distanta mai mare decat adancimea pervazului cu cel putin 2-3 cm
- taiati prima fasie de-a lungul muchiilor orizontale de sus si de jos ale pervazului astfel incat sa puteti lipi tapetul de latura verticala a pervazului acoperind totodata muchia verticala
- taiati o bucata de tapet suficient de lunga incat sa acopere distanta de la tavan pana la rama geamului sau usii trecandu-se peste muchia orizontala de sus a pervazului plus o marja de 2-3 cm de siguranta; la taierea acestei bucati se va avea in vedere ca modelul sa poata fi potrivit prin suprapunere peste prima fasie aplicata.
- suprapuneti aceasta fasie fara a o lipi, peste cealalta, astfel incat modelul sa fie perfect suprapus
- executati cu cutter-ul si cu rigla o taietura dubla prin ambele fasii de tapet de la tavan, precis pana in coltul pervazului
- dupa inlaturarea bucatii taiate din prima fasie, aplicati fasia rezultata pe perete si pe latura orizontala de sus a pervazului trecand peste muchie, ati obtinut o continuitate perfecta a modelului deasupra pervazului pana la tavan
- veti fi putin incomodati in prima faza de surplusul existent de-a lungul muchiei verticale – acesta va fi ajustat insa cu grija astfel incat sa obtineti tapetarea integrala a coltului format de laturile pervazului
- repetati aceeasi operatiune si pentru partea de sub geam
- repetati aceeasi operatiune pana ajungeti in partea opusa a pervazului unde veti inversa ordinea operatiunilor pentru a tapeta si cealalta latura verticala a pervazului
Tapetarea in jurul tevilor
- pentru a tapeta peretele in jurul unei tevi se va executa o taietura a fasiei astfel incat sa fie depasita distanta de la margine pana la teava
- tapetul va fi aplicat pe perete executandu-se cu foarfeca taieturi in jurul tevii astfel incat tapetul sa poata fi mulat, sa cuprinda teava, iar taietura sa pota fi imbinata pe restul lungimii de la teava pana la margine
- dupa aplicarea astfel a fasiei, cu atentie sporita se vor taia franjurii rezultati in jurul tevii
Uscarea tapetelor
- pe timpul uscarii tapetelor faceti orice este posibil pentru a evita formarea curentilor de aer si incalzirea excesiva a incaperii; uscarea rapida poate crea tensiuni in tapete astfel incat pot aprea rosturi la imbinarile dintre fasii
- pe timpul uscarii tapetului este recomandata mentinerea unei temperaturi constante de 18 grade Celsius
Aplicarea bordurilor decorative
In functie de materialul din care este fabricat tapetul care urmeaza sa fie finisat cu borduri decorative modul de aplicare al bordurilor poate sa difere:
- bordurile cel mai simplu de aplicat sunt cele autoadezive
- la tapetele netede cu suprafata absorbanta bordurile pot fi aplicate direct pe tapet fara a fi nevoie sa se lase un spatiu special pentru ele
- bordurile din material netesut sunt de asemenea usor de montat deoarece adezivul poate fi aplicat doar pe perete si nu necesita timp de inmuiere
- pentru tapetele texturate sau cu suprafete neabsorbante nu este recomandata aplicarea bordurilor direct pe tapet
- in timp ce exista adezivi speciali care fac posibila aplicarea bordurilor direct pe tapete, pentru minimizarea riscurilor de patare cu adeziv este posibila si aplicarea bordurilor pe perete inainte tapetelor, caz in care tapetele vor fi ajustate ulterior pe langa marginile bordurilor
- in general bordurile se aplica pe perete ulterior aplicarii tapetelor
- mai intai se va trasa pe perete spatiul destinat aplicarii bordurilor
- se aplica fasiile de tapet pe perete astfel incat sa se suprapuna putin peste spatiul destinat pentru bordura
- surplusul de tapet va fi taiat exact pe langa marginea bordurii sau daca este mai sigur inainte de aplicarea bordurii se va trasa din nou marcajul pe suprafata tapetului si se va taia surplusul exact pe linia marcata
- daca o bordura este folosita pentru a incadra un segment de perete sau un cadru de usa, este necesara realizarea imbinarii in unghi a doua fasii de bordura
- una dintre parti va fi aplicata pe perete astfel incat sa depasasca lungimea necesara
- a doua fasie in stare uscata este suprapusa peste prima astfel incat sa se potriveasca modelul iar cu un cutter se va efectua o taietura dubla prin ambele fasii
- se indeparteaza surplusul taiat din prima fasie si se aplica si a doua fasie pe perete, cele doua fasii acum vor forma un colt perfect