1. Stabiliți-vă stilul - Cum vreți să simți spațiul în care locuiți?
Pentru reușita unei renovări sau amenajări este foarte important sa vă dați seama care este stilul care vi se potrivește, iată câteva căi de abordare care vă vor ajuta sa faceți acest lucru.
Aruncați o privire în dulapul dvs. Preferați piesele croite sau preferați articole mai lejere? Gravitați în jurul anumitor culori sau modele?
O altă metodă de a vă determina stilul potrivit este să vă gândiți la cuvinte cheie care definesc modul în care doriți să vă simțiți în spațiul dumneavoastră. Tradițional, formal, elegant? Jucaus, plin de umor, primitor? Monocromatic, minimalist, modern?
Amintiți-vă un hotel în care ați stat sau un restaurant în care ați luat masa, care v-a impresionat în mod deosebit. - Poate că a fost un interior minimalist din călătoria dvs. în Germania, o cafenea pariziană decorată în stil art nouveau sau o cabană din Maramureș mobilată și decorată în stil scandinav hygge.
Inspirați-vă din detaliile vieții de zi cu zi, fiți conștienți de tot ce vă înconjoară și de nevoile pe care le aveți. Adesea designer-ii profesioniști folosesc aceste informații ca puncte de plecare pentru a discuta cu clienții lor atunci când sunt angajați pentru a-i ajuta să proiecteze interioarele caselor într-un mod potrivit.
2. Descoperiți ceea ce NU vă place
Prin introducerea antipatiilor în ecuație, putem elimina unele lucruri și restrânge altele. De exemplu, un imprimeu mare și îndrăzneț ar putea să vă amintească de ceva din copilărie pe care nu doriți să-l revedeți în propriul spațiu. La fel, o anumită culoare ar putea evoca sentimentele unei tendințe de design anterioare pe care nu sunteți dornici să o repetați. Aceste amintiri și reacții sunt foarte personale și individuale, dar ne definesc și gusturile.
3. Planificați în funcție de spațiului dumneavoastră
Planificarea corectă a spațiului este esențială. Oamenii folosesc deseori mobilier prea mare sau prea mic pentru un anumit spațiu sau prea mult, ajungând să satureze spatiul. Pentru acest lucru o parte de vină o poartă marii retaileri de mobilă de serie.
Căutați mobilierul pentru care aveți de fapt spațiu și care vă ofera utilitate. Gândiți-vă la echilibrul unui spațiu.
Pentru camere mai mari, luați în considerare stabilirea unor zone pentru diferite activități: o zonă de relaxare care să conducă la conversație; o altă zonă pentru vizionarea televizorului; o zonă de lucru cu un birou sau masă pentru proiecte sau jocuri.
Prea multă simetrie poate fi agasantă, lucrurile pot să pară prea aranjate sau perfecte atunci când totul este simetric.
Gândiți-vă la greutatea vizuală și la distribuția lucrurilor pentru a echilibra spațiul. Proporțiile și scara sunt cheia oricărui design.
4. Testați vopseaua
Testați culorile reale de vopsea pe pereții dumneavoastră. Observați culorile în lumină naturală, lumina dimineții și noaptea. Adesea, o culoare care a funcționat bine pentru un proiect nu va funcționa pentru altul. Ceea ce ar putea funcționa acasă la un prieten s-ar putea să nu funcționeze acasă la dumneavoastră. Paletarele de la magazinul de vopsele sunt un punct de plecare util, dar ceea ce arată bine pe hârtie s-ar putea să nu corespundă în interiorul dumneavoastră. La vopselele albe, încercați câteva nuanțe diferite pe perete și acordați o atenție deosebită subtonurilor. Pot avea atingeri de roz, albastru sau galben. Mediul exterior poate influența puternic temperatura luminii. Vegetația și cerul pot crea reflexii de verde și albastru pe pereții interiori.
5. Combinați scump cu ieftin, urmăriți confortul
6. Începeți de la bază
Design-ul poate fi copleșitor. Oamenii doresc adesea să știe exact de unde să înceapă. Pentru orice cameră, de obicei, este bine să începeți de jos: decideți acoperirea podelei. Nu contează dacă doriți sau aveți podele din lemn de esență tare, covoare, pardoseală ceramică, piatră sau mochetă. Dacă vă gândiți mai întâi la podeaua dumneavoastră, va dicta modul în care alte piese sunt stratificate în spațiu. Dacă selectați un ton neutru sau o fibră naturală fără mult model sau culoare, păstrați mai multe opțiuni la culorile tapetului sau tapițeriei. Dacă începeți cu un covor antic, puteți folosi culori din covor pentru celelate suprafețe. Este important să planificați aceste lucruri în tandem, altfel ajungeți la efectul de circ: prea multe lucruri se întâmplă fără ca spațiul ca întreg să funcționeze la unison. A începe cu o canapea sau scaune tapițate vă limitează stilul imediat. Veți avea mai multă flexibilitate cu ceva de genul unui covor de zonă care deschide zeci sau chiar sute de posibilități.
Este momentul în care aveți opțiuni și puteți începe apoi să creați pe baza lor. Așadar este o abordare mult mai ușoară aceea de a lua mai întâi decizia finală de acoperire a pardoselilor, pentru ca apoi să puteți decide pentru celelalte niveluri.
Nu în ultimul rând, acordați-vă timpul necesar pentru a vă proiecta casa, când sunt luate cu grijă și pentru un orizont de timp mai lung aceste decizii pot dura chiar și ani de zile.